Cum să-i faci pe COPII să asculte ce le spui

Este de la sine înțeles că trebuie să găsești o abordare unică pentru creșterea fiecărui copil, dar există reguli de aur comune care te vor ajuta să te conectezi chiar și cu cel mai neascultător copil. Paul Raeburn și Kevin Zollman în lucrarea lor „Teoria jocurilor pentru părinți” susțin că strategia clasică a teoriei jocurilor va ajuta copiii să ajungă la acorduri echitabile pe cont propriu, să îi facă mai ascultători și să îi ajute să construiască relații prietenești cu părinții lor.

Iată cum îl poți face pe copilul tău să fie mai ascultător, cu ajutorul jocurilor:

1. Copilul refuză să meargă lângă părinți

Fiecare părinte a întâmpinat probabil o situație în care copilul lor s-a oprit în mijlocul străzii, a refuzat să țină mâna părinților și poate chiar nu a vrut să mai stea în picioare.

Pentru a-l convinge să-și continue mersul, încearcă să schimbi rolurile cu el. Lasă copilul să joace rolul de părinte și vei vedea că va intra imediat în joc și va deveni mai ascultător.

Citește și:   4 metode eficiente pentru a scăpa de monturi

2. Copilul nu vrea să fie pedepsit pentru un comportament rău

Ce ar trebui să faci în cazul în care copilul tău a greșit, dar nu este pregătit să facă față pedepsei? Vorbește –i ca unui adult, explică de ce e vinovat și de ce va fi pedepsit. Îi poți face o propunere de afaceri: de exemplu, sugerează-i să aleagă dintre două pedepse – fie își spală vasele în care a mâncat timp de o săptămână, fie face curățenie. Dă-i dreptul să aleagă și fiindcă pedeapsa pare aleasă de el nu îi va mai părea ceva atât de greu.

Reține că abuzul emoțional nu este niciodată calea cea bună. Deci, în loc să îți pui copilul să stea la colț pentru o lungă perioadă de timp gândindu-se la comportamentul său, încercă să comunici și să vă dați seama împreună cum poate fi rezolvată greșeala lor.

3. Copilul nu vrea să mănânce supă, dar nu l-ar deranja să aibă bomboane la prânz

Citește și:   7 reguli de creșterea copiilor pe care le poți învăța de la familia regală

Dacă un copil refuză să mănânce masa de prânz, dar vrea dulciurile preferate în loc, oferă-le desertul dorit ca premiu. Acest sfat funcționează foarte bine dacă copilul tău este competitiv, așa că va face eforturi să termine supa, doar pentru a se bucura de premiul dulce după aceea.

Nu îl certa și încearcă să găsești compromisuri. Copiii sunt mai predispuși să coopereze dacă le oferi o propunere bună.

4. Copilul nu vrea să mănânce micul dejun

Încercă să setezi un exemplu. Atunci când părinții sunt prea ocupați dimineața și copilul trebuie să ia micul dejun singur, nu e de mirare că ar putea lăsa cea mai mare parte a mâncării pe farfurie. Dacă refuză să ia micul dejun, ține-i companie.

5. Copilul nu vrea să se îmbrace

Este mai ușor să eviți disputele rezolvându-le „în timp ce te joci”. Dacă refuză să se îmbrace, încearcă un joc: vezi dacă își poate pune hainele cu ochelarii la ochi. Copiii iubesc să se joace, deci este extrem de probabil ca prin joc, procesul să meargă mult mai rapid, fără conflicte.

Citește și:   10 trucuri care te vor ajuta să nu mai mănânci mult seara

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.