5 lucruri pe care trebuie să le faci imediat ce te mușcă o viespe sau o albină

Vara, cu toții suntem în pericolul de a fi înțepați de albine sau viespi, deoarece petrecem mai mult timp afară. Înțepăturile sunt neconfortabile, iar cei mai mulți oameni își revin repede și fără complicații. Viespile și albinele sunt echipate cu un ac pe care îl folosesc atunci când trebuie să se apere. Acul lor conține venin (o substanță otrăvitoare) care este transmis oamenilor în timpul înțepăturii. Dacă o albină te poate înțepa doar o dată, deoaarece acul rămâne în pielea victimei, o viespe te poate înțepa de mai multe ori în timpul unui atac.

Acul lor rămâne intact, dar și veninul lor poate cauza durere și iritație. Înțepătura acestor insecte poate face mari probleme sănătății oamenilor. Iată ce ar trebui să faci dacă te găsești în situația de a fi înțepat/ă de o albină sau de o viespe:

 

1. Cheamă imediat o ambulanță

Tu sau persoanele care sunt alături de tine în acel moment trebuie să suni / să sune cât mai repede la serviciile medicale, dacă ești predispus/ă la reacții alergice după înțepătură sau dacă ai unul dintre aceste simptome: amețeală, limbă umflată, iritații ale pielii, respirație îngreunată.

2. Îndepărtează acul

Poți face asta cu ajutorul unei pensete. Dacă nu ai așa ceva la îndemână, poți să te folosești de unghii pentru a scoate acul sau de un obiect plat, precum marginea unui card de credit. Amintește-ți că trebuie să ai foarte multă grijă când faci asta și că nu trebuie să apeși partea vizibilă a acului.

3. Aplică o compresă rece

Inflamația și umflarea de după înțepătură sunt inevitabile, dar acestea pot fi micșorate dacă aplici pe zona afectată ceva rece. Cel mai bine ar fi să fie niște gheață învelită într-un material, dar poți folosi și orice obiect de metal.

4. Tratează înțepătura

Rana ar trebui să fie curățată cu o soluție de săpun. După aceea, aplică un strat mic de alifie antiinflamatoare. De asemenea, poți prepara un amestec de bicarbonate de sodiu și apă. Și mierea sau pasta de dinți sunt bune. Aplică unul dintre aceste lucruri pe rană, acoperă cu un material sau cu tifon și clătește-te după 20-30 de minute.

5. Ia medicamente

Calmantele și antihistaminicile sunt necesare pentru a reduce disconfortul și reacțiile alergice. Totuși, nu lua nimic dacă nu e recomandat de un medic sau de un farmacist. De asemenea, nu da calmante copiilor mici.

Citește și:   Cum să-ți alegi rochia în funcție de forma corpului

Majoritatea celor care nu sunt alergici la înțepături vor avea numai simptome minore în timpul atacului și după înțepătură. Senzațiile inițiale pot include o durere ascuțită sau arsură în locul afectat, dar și roșeață, umflături, măncărimi.

Reacțiile mai serioase apar la cei care sunt alergici: înroșire sau umflare extremă, care crește la 2-3 zile după înțepătură, greață sau vomitat, dar și șoc anafilactic. Dacă ai o reacție mai serioasă nu înseamnă însă neapărat că vei păți așa ceva mereu.

 

Citește și: 9 metode de prim ajutor pe care oamenii le folosesc greșit

E foarte important să cunoști metodele de bază de prim ajutor, dar e crucial să le efectuezi corect, ca să nu compromiți viața pe care încerci s-o salvezi. Iată câteva dintre greșelile pe care oamenii le fac cel mai des atunci când acordă cuiva primul ajutor:

1. A pune apă oxigenată, iod sau alcool pe răni poate fi periculos

Apa oxigenată distruge celulele țesutului conjunctiv, împiedicând vindecarea rănii. Iodul și alcoolul ard celulele sănătoase și pot provoca durere, șoc sau arsuri. Spală rana cu apă potabilă curate sau cu apă fiartă, apoi aplică un unguent cu antibiotic. Aplică plasture sau bandaj numai dacă e absolut necesar.

2. Comprimările cardiace pot duce la fracturi de coaste și la avarierea plămânilor

Ar trebui să faci comprimări cardiace numai dacă ești sigur că persoana nu are puls, nu respiră și nu e niciun doctor prin preajmă. Comprimările ar trebui să aibă un ritm de 100 pe minut. La copii, ar trebui effectuate cu degetele și în alt ritm. Resuscitarea gură-la-gură ar trebui făcută numai atunci când există bătăi ale inimii.

3. Paracetamolul poate duce la probleme cu ficatul

Paracetamolul, sau acetaminofenul, calmează durerea și inflamația și e un component popular al multor medicamente. Supradoza poate cauza probleme cu ficatul sau rinichii. E important să măsori doza cu atenție. Doza maximă pentru adulți e de 4g pe zi. Acetaminofenul e prezent în multe medicamente, mai ales în cele de răceală, iar combinarea medicamentelor poate duce ușor la supradoză și la consecințele ei.

4. Nu-ți da capul pe spate și nu te întinde atunci când îți curge sânge din nas

Citește și:   Cum să fii frumoasă la orice vârstă

Dacă faci asta, presiunea din cap crește. Nu poți ști cât e de periculoasă sângerarea, iar sângele îți poate ajunge în plămâni, cauzând vomă. Ține-ți capul drept pentru a reduce presiunea, aplică ceva rece și apoi astupă-ți fiecare nară cu degetul pentru un sfert de oră, în timp ce respiri pe gură. Dacă sângerarea nu se oprește, repetă, iar dacă mai continua și după aceea, cheamă o ambulanță.

5. Nu scoate victima unui accident dintr-o mașină și nu o așeza într-o poziție mai confortabilă

Cele mai multe morți apar din cauza rănilor la gât sau la coloana vertebrală, iar cea mai mică mișcare poate ucide victima sau o poate lăsa paralizată. Cel mai bine cheamă o ambulanță și fii atent/ă la respirația victimei până ajung doctorii.

6. Aplicarea unui carou pentru a opri o sângerare poate duce la amputare

Un garou care nu e necesar sau aplicat incorrect poate pune prea multă presiune asupra membrului. Nu oprește sângerarea, ci circulația sângelui. Aplică un tifon steril sau un material curate pe rană și apasă ușor – asta ar trebui să fie suficient până la sosirea ambulanței.

7. Dacă ești mușcat/ă de un șarpe sau de o insect veninoasă, nu suge veninul

Veninul o să se amestece cu saliva și o să aibă un efect mai rapid. Dacă mușcătura e pe vreun membru, așază-te astfel încât inima să fie mai sus. Cheamă o ambulanță, descrie-le ce te-a mușcat și bea multă apă.

Citește și 9 greșeli pe care le faci când încerci să oferi primul ajutor

Aproape toți ne amintim câte ceva despre regulile de prim ajutor. Dar e corect sau e prea fragmentar ca să fie util? Iată care sunt cele mai răspândite și mai periculoase greșeli pe care le fac oamenii când le oferă ajutor medical celorlalți. Aceste reguli simple chiar pot salva viața cuiva:

1. Nu e bine să vrei să transpire când ai febră

Când ești bolnav, dacă ți-e cald în timp ce tremuri înseamnă că-ți crește temperature. Dacă te înfofolești, aceasta va cește și mai repede. Deși căldura te ajută să lupți cu infecția, o temperatură mai mare de 38 de grade Celsius nu e bună. Trebuie să faci să îți fie rece, nu cald.

2. Evaluează-ți puterea și gândește logic înainte să încerci să ajuți pe cineva

Citește și:   ZODIILE care își găsesc marea DRAGOSTE în 2018!

În caz de urgență, gândește-te mai întâi ce acțiuni ți-ar putea face rău. Ajută doar atunci când nu te pui și pe tine în pericol. De exemplu, dacă cineva e curentat, nu-l atinge ca să fii și tu o victimă. Întrerupe alimentarea sau folosește un obiect din lemn pentru a despărți victima de sursa de curent.

3. Nu pune imediat cremă pe arsuri

Ține zona afectată în apă rece pentru 15 minute, pentru a împrăștia căldura în exces. Nu freca nimic pe piele imediat, ci numai după 20 de minute sau mai mult.

4. Nu mișca pe nimeni care e rănit fără ca niște specialiști să fie de față

Dacă are loc un accident rutier, nu mișca persoana rănită și categoric nu încerca să o scoți singr din mașină, doar vei înrăutăți lucrurile. Această regulă poate fi încălcată doar în situații cu adevărat extreme – dacă mașina a luat foc, de pildă. În schimb, cheamă o ambulanță; dacă poți, oprește motorul mașinii și taie alimentarea; oprește sângerările; ajută victima să rămână calmă.

5. Dacă cineva se îneacă, nu-i bate pe spate

Va fi mai rău. Ajută victima să se aplece, asigură-te că rămâne calmă și spune-i să respire foarte încet de două ori. Astfel obiectul cu care s-a înecat se va ridica.

6. Nu încerca să scoți limba cuiva care e inconștient

Dacă o persoană în stare de inconștiență stă pe spate, s-ar putea să nu mai poată respira din cauza limbii. Pentru a evita asta, e suficient doar să o întorci pe o parte.

7. Nu aplica un garou dacă nu există sângerare arterială

În artere, sângele e pompat la mare viteză sub presiune, așa că nu se va scurge dintr-o rană, ci va țâșni ca o fântână. În astfel de cazuri trebuie să apeși imediat pe arteră în zona inghinală sau la subraț și să apropii membrele de trunchi folosind un garou sau o curea. Dacă sângerarea e din vine, aplică doar un bandaj, fiindcă garoul ar putea provoca pierderi iremediabile de sânge.

8. Nu freca părțile înghețate din corp

Când ne frecăm extremitățile ne afectăm capilarele. Și apa caldă e o metodă prea radicală pentru a fi de ajutor. Încălzește-te treptat – pune mâinile în apă rece, mărindu-i treptat temperature.

 

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.