10 sfaturi care te ajută să fii mai apropiat de COPILUL tău

Creșterea copiilor nu este o sarcină ușoară. Cu cât devin mai mari, apar întrebări mai dificile pentru părinți. Shalva Amonashvili, un cunoscut educator și psiholog, fondator al Humane Pedagogie, a împărțit sfaturi cu părinții care visează să crească un copil fericit și doresc să cultive bucurie în dezvoltarea sa. Dacă este și cazul tău, vei găsi o mulțime de sfaturi prețioase pentru a-ți crește copilul, pe limba iubirii.

Fiecare dintre noi are ceva de învățat de la copii, este important ca adulții să se joace uneori împreună cu ei. Cele 13 principii ale educației lui Shalva Amonashvili te vor ajuta în acest sens. Și vei învăța cum să înțelegi mai bine copiii, să îi respecți și contribui la o dezvoltare armonioasă a celui mic.

1. Părinții ar trebui să susțină și să dezvolte un sentiment de frumusețe la copii

Capacitatea de a vedea și de a crea frumusețe este foarte importantă pentru o persoană și, în multe privințe, această abilitate este dezvoltată în copilărie. Încercă să îți înconjori copilul cu frumusețea cuvântului, o atmosferă caldă a familiei, să mergi mai des cu el în natură, să priviți împreună ilustrații frumoase, să citiți cărți bune.

Citește și:   Bătaia e ruptă din rai?

2. Obiectivul principal este educarea unei persoane nobile

Prosperitatea materială, cariera și bunăstarea în familie nu sunt singurele componente ale fericirii. Dar dacă părinții pot educa o persoană nobilă cu un suflet mare, el nu se va pierde în viață.

Acest lucru se poate face numai prin exemplul tău: oferă-i mereu câte un zâmbet, un lucru bun, fă o faptă bună – așa se manifestă generozitatea.

3. Trebuie să vorbești cu copilul tău ca și cum ar fi un adult

Copiilor nu le place când adulții vorbesc cu ei, dar înțeleg și apreciază când sunt respectați, își iau în considerare opinia celor mari. Desigur, uneori nu este ușor să vezi o persoană independentă într-un copil, să iei cuvintele în serios și să-i vorbești de la egal.

În primul rând, încercă să ai cu cel mic o conversație sinceră, respectuoasă, să accepți copilul așa cum este el, să nu încerci să îl schimbi și, în cele din urmă, vei reuși.

4. Învăță-l să caute ceva pozitiv în fiecare situație

Citește și:   9 semne importante că ești gata să ai un copil

Abilitatea de a vedea binele în fiecare moment este o mare valoare. Optimismul va facilita viața copilului în cele mai dificile situații și îi va fi mai ușor să depășească problemele.

5. Dragostea celor dragi nu trebuie suprimată

Este important să se creeze condiții pentru dezvoltarea forțelor și abilităților spirituale ale copiilor. Pentru a face acest lucru, este rezonabil să combini tandrețea iubirii cu cerințele și regulile care sunt obligatorii.

6. Învață-l să fie atent

Fără atenție, observație, este dificil să învețe lucuri noi, de a percepe lumea în toată frumusețea ei. În educație, primul loc îi aparține percepției frumuseții. Învață-ți copilul să vadă și să audă frumosul.

Poți face acest lucru pur și simplu în timpul unui joc sau unei plimbări: împreună cu copilul sau chiar cu un adolescent, ghicește sunetele naturii, admiră apusul sau răsăritul.

7. Arată-i copilului imensitatea lumii din jurul lui

Un copil primește informațiile de bază până la 5 ani. Este important să îi poți arăta imensitatea lumii din jurul său, să-și trezească interesul față de cunoaștere.

8. Atrage-l în treburile tale

Citește și:   7 lucruri pe care trebuie să le știi despre cafea

Este foarte interesant pentru copiii mici să participe la treburile părinților lor. Nu îl da la o parte și permite-i să te ajute- astfel încât nu vei îmbunătăți numai nivelul cunoștințelor și abilităților copilului, dar vei găsi cu siguranță în persoana lui un asistent credincios.

9. Fă timpul împreună interesant și util

Este mult mai interesant și util nu numai să citești o carte, ci și să comunici cu un copil în timp ce citești. Discută despre personajele principale, despre acțiunile lor, despre situațiile interesante și importante din carte.

Nu îți fie teamă să te joci împreună cu copiii tăi. Pentru ei este foarte important, pentru că toți cunosc lumea prin joacă. Nu păstra tăcerea când mergeți undeva împreună – împărtășește-i gândurile tale și răspunde la întrebările lui.

10. Esența disciplinei copilului nu este de a-i suprima interesele, ci de a le transforma 

Un copil poate face orice! Pentru a face acest lucru, este important să nu-i interzici să facă ceva, ci mai degrabă să îl influențezi să-și îndrepte atenția spre ceva mai atractiv și mai util.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.